Talotekniikan tulevaisuus on hybridijärjestelmissä

Nykyhetki

Kiinteistöjen energiatehokkuutta parantavat toimenpiteet ovat vielä melko marginaalisia. Julkisivuremonttien yhteydessä tehtävällä lisäeristämisellä ja ikkunoiden uusimisella pienennetään toki energiahukkaa, mutta paljon jää vielä tehtäväksi. Kustannukset vs. todellinen hyöty jäävät usein suhteettoman kauaksi toisistaan.

Uusi tapa ajatella

Markkinoilla on monia hyviä energiatehokkuutta parantavia ratkaisuja. Pääasiassa näitä ratkaisuja myydään kiinteistöille yksittäisinä täysimitoitettuina järjestelminä. Järjestelmien yhdistäminen, eli hybridiajattelu, on jotain uutta. Yhdistämällä erilaisia pienempiä järjestelmiä, pystytään toteuttamaan energiatehokkaampia ratkaisuja ja usein jopa kustannustehokkaammin. Hukkaenergioiden, maalämmön, tuulivoiman, auringon ja älykkään lämmönohjauksen avulla kiinteistöistä on mahdollista saada lähes omavaraisia ympäri vuoden, jopa täällä pohjoisessa. Tuloksena säästöä, asumismukavuutta ja ympäristöystävällisyyttä.

Tulevaisuus

Tulevaisuudessa kiinteistöt tuottavat itse paikallisesti tarvitsemansa energian. Ylituotannon voi myydä energiayhtiöille, kuten jo tänä päivänä muutamissa pilottihankkeissa toimitaan. Pidemmälle ajateltuna paikallisesti tuotettu energia voidaan huomioida voimalaitoksissa tuotetun energian määrässä, mikä taas vähentäisi fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Energiayhtiöille tällainen tulevaisuus voisi tarkoittaa toiminnan keskittymistä enemmän infran ylläpitoon.

Vieritä ylös